Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatok nevelése

 

Társasági kutyák
Máltai selyemkutya I.
 
| More
 
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2010. augusztus 24.

Máltai selyemkutya I.

Az általunk máltai selyemkutya néven ismert, gyönyörű selymesszőrű piciny fehér kutya több évszázados gazdag és érdekes történelemmel rendelkezik. Gazdáik között megtalálhatjuk az állatkedvelőket az állattenyésztőket valamint egyaránt kedvenceik a hírességeknek is. Csak néhány fajta ért el az évek folyamán olyan kora sikereket, mint az elegáns megjelenésű máltai selyemkutya.


 


 

A korai történet

Sokan úgy gondolják,hogy a máltai selyemkutya eredetileg Málta szigetéről származik. Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy ez a fajta valójában Ázsiában volt honos. A máltai selyemkutya létezésére utaló ókori leleteket - írásokat, véseteket - már az i.e. 5000-2000 évekből találtak.

Feltételezve, hogy a fajta eredetileg Ázsiából származik, az apró állatok vélhetően a nomád törzsek vándorlásával került a Közel-keletre, majd onnét Európába. Ebben az időben Málta szigete (avagy Melita ahogy akkor nevezték) földrajzi helyzeténél fogva a kereskedelem egyik központja volt és a régészek minden kétséget kizárólag megtalálták a selyemkutya őseinek a maradványait amelyeket valószínűleg cseretárgyként használták a kereskedelemben.

Ahogy a civilizáció fejlődni kezdett Európában úgy megjelennek a fajtára utaló nyomok is. Egy közvetett bizonyíték található Arisztotelész egyik munkájában is ami bizonyossá teszi,hogy a máltai selyemkutya ekkor már megtalálható volt  a többi Európában őshonos fajta mellett. Arisztotelész egy fajtát így ír le: "Canis Melitae... apró fajta, amely alacsony termete ellenére tökéletesen arányos." Ebben az időben a fajta a jómódúak kedvenc ölebévé vált és gazdáik mindig elvitték magukkal bárhova mentek is. A máltai selyemkutya szintén nagy népszerűségnek örvendett az ókori rómaiak és görögök között is. Számtalan római és görög edény és cseréptöredék maradt ránk amelyek kicsi, hosszú szőrű kutyákat ábrázolnak.

Az ősi európaiak sokáig azt feltételezték, hogy az apró kutyák a parttól nem túl messze fekvő Szicília szigetéről származnak a nevük  (akkoriban Canis Melitae) ellenére. A kor két geográfusa különbözőképpen nevezte a szigetet ami később zavarhoz vezetett. Végül a korai írók egységesen Máltának hívták a szigetet. Így a máltai selyemkutya azon kevés fajták egyike, amely nevét eredeti származási helyéről kapta.

Máltai Selyemkutya

Málta gazdag és nemes történelemmel rendelkezik. Miután a föníciaiak közel 4000 évvel ezelőtt letelepültek a szigeten ,elhelyezkedésének köszönhetően mindig is fontos szerepet töltött be a Földközi-tenger térségében. A szigeten olyan nép született amely egyedülálló képességekkel rendelkezett és egy olyan kutyafajta, amely szinte minden más fajtától különbözött. A sziget gazdasága - fekvésének köszönhetően - évszázadokon keresztül zavartalanul fejlődhetett. A máltai selyemkutya már az 1500-as évek körül mint fajtatiszta kutya jelenik meg.

Angliába az első máltai selyemkutyák VIII. Henrik uralkodása alatt kerültek és minden bizonnyal kedvencei voltak I. Erzsébet királynő korának is. (1558-1603) A XIX. sz. közepére a fajta Anglia-szerte elterjedt és a selyemkutya  résztvevője lett a korai kutyakiállításoknak is.

Az Egyesült Államokban a fajta az 1800-as évek végén tűnik fel az első törzskönyvezés pedig 1888-ra datálható.

Az 1880-tól 1950-ig tartó időszakban a máltai selyemkutyák száma lassan nőtt. De ettől kezdve a fajta népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Az 1990-es adatok szerint az USA-ban a fajta bekerült a 15 legnépszerűbb fajta közé.